...:::  † Pegy Oldala †  :::...
...::: † Pegy Oldala † :::...
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
DollZ-ok
 
Az Erdő s Lakosai
 
Anime - Manga
 
Versek
 
Versciklusaim
 
Regények, Kisregények
 
Készülő regények
 
Általam írt cikkek
 
Novellák
 
Gothic Manga Lady
Óra
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-01-17
 

Made by Pegy Sue (PegyGift ArtWork)

Vissza a Gyógyulásból
Vissza a Gyógyulásból : Harmadik fejezet (2007)

Harmadik fejezet (2007)


Harmadik fejezet

Régebben imádtam csellózni! Jártam zeneiskolába, s nem mondom, hogy a legjobb voltam, de gyakran fel is kellett lépnünk, s akkor elég meggyőző volt a taps, amit kaptam. Eldöntöttem, hogy az új életembe ismét beleviszem a csellót. Igen ám… de ahhoz vennem kellett egyet, meg kottákat is. Szerencsémre, az egyik szomszédom (Irénke néni) zenetanár volt. Ha jól emlékszem hegedűt oktatott – ami, köztudott, hogy a cselló rokona. Gondoltam, Ő fog tudni segíteni az én problémámon; tudni fogja hol tudok csellót és kottát venni.

Nem voltam rest, amilyen gyorsan csak tudtam, felkerestem.

Nyár volt. Két hónapom volt hátra még a suli kezdéséig, így emiatt nem aggódtam. Szépen elmentem az első emeletre, ahol Irénke néni lakott. Lágyan bekopogtattam az ajtaján. Hamarosan ki is nyitotta, rögtön üdvözölt is. Elmondtam neki, hogy mi a tervem, beszéltem neki a múltamról (mármint a “csellós-múltamról”), Ő közben pedig behívott lakásába, s a konyhába vezetett, ahol rögtön csinált is nekem egy jó meleg teát. Türelmesen végighallgatott, majd elismerően bólintott, s megígérte, hogy szerez nekem majd csellót és kottát, amilyen gyorsan csak tud. Ennek nagyon megörültem, ha mélyebb lett volna a kapcsolatom vele, vagy közelebbi, akkor minden bizonnyal átöleltem volna – ehelyett, egy “Köszön szépen!” és egy mosoly volt a “fizettség”.

Az idősebb emberek megtartják az ígéretüket; alig telt egy egy-két hét, s hirtelen kopogtattak az ajtómon: Irénke néni volt az. Arcán elégedett mosollyal. Karját a háta mögött kulcsolta össze.

- Kedvesem! Remek hírem van a számodra! – mondta: - Ha minden igaz, holnapra megérkezik a csellód! Majd gyere le érte! Délután. Addig is… - majd kezét előre nyújtotta. A kezében legalább 4-5 könyv volt; kották. Nagyon megörültem.

- Ó, köszönöm szépen! Mondja meg kérem, mivel tartozom! – mondtam. Az idős hölgy csak legyintett.

- Ugyan kedvesem! A kottákat ingyen szereztem be… Már régiek. A zeneiskola nekem ingyen adta oda.

- S a csellóért? – kérdezősködtem tovább.

- Egy régi darab volt az is, a diákok nem igazán szerették… Tudod te is, hogy a mai gyerekek jobb kedvelik az “új” dolgokat, mint a régieket. A húrokat egyik barátom kicserélte… ingyen.

- De… akkor legalább hadd hívjam meg egy teára! – ajánlottam fel. A nő elutasítóan felemelte kezét, de mosolygott, majd így szólt:

- Ugyan kedvesem! Zenetanár vagyok. Örömmel tettem! De… - kicsit megállt: - Ha tényleg fizetni szeretnél valahogy, akkor minden héten, lehetőleg vasárnap délután, gyere le hozzám, s játssz nekem a csellódon! – beleegyeztem. Ez volt a legkevesebb, amit tehettem érte.

Másnapra tényleg ott volt a cselló. Gyönyörűszép volt!

Sötét faszíne volt, s az alakja… Mindig lenyűgözött a csellók alakja. Boldog voltam. Nagyon is boldog! S pont egy vasárnap volt. Irénke néni megkért, hogy játsszak neki valamit, amit még régebben tanultam.

- Rendben… De kérem, ne nevessen ki, ha nem jó! – mondtam neki kissé szégyenlősen. Az idős hölgy biztosított, hogy nem fog.

Akkoriban nagyon szerettem az Apocalyptica együttest. Az Ő egyik számukat (ami egyébként feldolgozás volt) játszottam el. A Nothing Else Matters-t. Az öreg nő leült a foteljébe, én pedig egy három lábú széken helyezkedtem el. Be kell valljam, nagyon izgultam! Remegett a kezem, de nagylevegőt vettem, majd elkezdtem húzni. Meglepődtem magamon! Fejből játszottam, mégis kevésszer hibáztam! Megint éreztem azt a régi fájdalmat a szívemben, amit régen, amikor ezt megtanultam; saját magam szórakoztatására. Fejemben szinte ugyanazok a képek jelentek meg; képek a fájó múltamból. Ahogy apám veri az ajtómat, én pedig játszom, közben pedig azt kiabálja részegen, hogy “Azonnal hagyd abba, vagy rádtöröm az ajtót, s halálra pofozlak!” – az apám utálta a csellók hangját. Nem mondtam semmit. Továbbjátszottam. Eszembe jutott, hogy a zeneiskolában volt egy fiú, aki gitározni járt oda. Egyszer belesett, amikor játszottam. A fiú kezében ott volt a gitár. Elmosolyodott, belépett a terembe, ahol csak én voltam, majd leült. Abbahagytam a játékot, mire a fiú megkérdezte “Csatlakozhatok?”, majd együtt elkezdtük előröl; a fiú gitározott, pedig csellóztam. Nagyon jól hangozott!

Hirtelen abbahagytam a játékot. Annyira elkalandoztam, hogy észre se vettem, hogy hamarosan abba kell hagynom. Az idős hölgyre néztem, aki arcán hatalmas mosollyal ült előtte. Kezét tapsra emelte, majd tompa, mély tapsokat hallatott kezével.

- Csodálatosan játszol! – dicsért meg: - Tudom, nem volt hiábavaló már a fáradozásom a kordonkádért!

- Köszönöm! – mosolyodtam el. Felálltam, majd elköszöntem, s a csellóval a hónom alatt felbaktattam a házamba. Kicsit még gyakoroltam, a kottákból próbáltam még pár számot eljátszani, több-kevesebb sikerrel. Reménykedtem benne, hogy az ott lakókat nem zavarja a játékom; minden esetre, amíg gyakoroltam, nem panaszkodtak.

Hamarosan megtudtam, hogy nem volt idegen nekik a gyakorlás hallása; Irénke néni gyakran fogadott hegedülni vágyókat; tanította őket. Párszor én is fültanúja lehettem a játékoknak, melyek az egész házat körbejárták. Rájöttem, hogy ez a lakóközösség összetartóbb, mint gondolnánk. Ügyeltek arra, hogy ne zavarják a többi lakót, ha őket zavarták, nem szóltak, inkább próbálták kikerülni hogy Ők ugyanazon hibákat ejtsék, mint a zavarók.

Csellózásomat sose vetették a szememre, sőtt, volt olyanok, hogy egy-egy néni, mikor a postámat ellenőriztem, hátha jött számla, vagy ingyen újság, levelet nem igazán vártam, odajött hozzám, s megdicsért, hogy nagyon tetszett neki az a zene, amit a múltkor játszottam, s reméli hogy még sokra fogom vinni.

István bácsi (aki hivatásos katona volt), egyszer odajött hozzám, s azt mondta, hogy volt idő, amikor Ő a hegedűjátékával csábított el lányokat, anno, tizennyolc éves korában; majdnem hatvan évvel ezelőtt.

Minden vasárnap délután “koncertet adtam” Irénke néninek, aki egy idő után ottmarasztalt magánál, teával és süteménnyel kínált, esetleg mesélt a múltjától; hogy hogyan élt a szocializmusban, hogy egyszer részt vett egy buszos túrán, ami Leningrádtól Helsinkiig tartott. Nevetve mesélte, hogy Finnországban, este tíz órakor még olvasott, holott nálunk ilyen sose lehetne. Kedveltem ezt az idős hölgyen; néha talán szigorú volt, de azt hiszem, a szíve aranyból volt. S akit szeretett, annak odaadta az egész szívét.

 

 

E-mail címem: manson1200@citromail.hu

"So you go round and round
another live another wound
from death to birth, from birth to death
No time to waste, no time to rest
So you go round and round
another live another wound
and when you finally touch the light
they send you back into the night"

(Deine Lakaien - Reincarnation)

 

"Könnyek, könnyek,
Egyre csak jönnek...
Ki állítja meg őket?
Övék már a Győzelem..."


"There is no peace in heaven
There is no peace on earth
There is no love in heaven
There is no love on earth
There is no faith in heaven
There is no faith on earth
There is no hope in heaven
There is no hope on earth"

(Deine Lakaien - Reincarnation)

 

Linkek
 
minibannercserék

  
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az idő felénk
The WeatherPixie
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha