...:::  † Pegy Oldala †  :::...
...::: † Pegy Oldala † :::...
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
DollZ-ok
 
Az Erdő s Lakosai
 
Anime - Manga
 
Versek
 
Versciklusaim
 
Regények, Kisregények
 
Készülő regények
 
Általam írt cikkek
 
Novellák
 
Gothic Manga Lady
Óra
 
Naptár
2017. Július
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-01-17
 

Made by Pegy Sue (PegyGift ArtWork)

A fantasy és a sci-fi világ

A fantasy és a sci-fi világ

Fantasy, Sci-fi. Talán a két legelvonatkozottabb világ – két olyan világ, amelynek talán semmi köze a “való világhoz”.

Ezt a két “világot” sokan egy kalap alá teszik – ha bemész a könyvesboltba, s végignézed a kis címkéket, s odamész a FANTASY felirathoz, sok sci-fi regényt is találsz. Ez persze nem véletlen, manapság nem tesznek különbséget (esetleg nagyon gyakran) a két világ között. Pedig sok különbség van!

Talán a legfeltűnőbb az az időbeliség – míg a fantasy-k rendszerint a “múltban”, a sci-fi-k pedig a “jövőben” játszódnak – véleményem szerint a két világ között így a legegyszerűbb különbséget tenni. Hasonlóság az is, hogy a két világ a Jó és a Rossz csatáját mutatja be – általában. Bár manapság néhány sci-fi sokkal inkább egy jövőképet kíván elénk állítani, mintsem a “jó-rossz harcot” – talán ez a téma jobban is illik a fantasy világhoz.

Manapság, ha valaki azt a szót hallja meg hogy “fantasy” vagy “sci-fi” nem feltétlenül egy írói világra gondol – sokaknak a fantasy-ról különböző filmek, esetleg egy zenei stílus jut eszébe, míg a “sci-fi” manapság inkább mint film-stílus jut eszünkbe – de ne felejtsük el, hogy először mindent leírtak J .

A fantasy-kban rendszerint szerepelnek olyan lények, melyek hasonlítanak az emberhez, mégis mások, mint mi. Ilyenek az “elfek”, a “darkelfek” (más néven drowl-ok), a kentaurok vagy törpék (ezek részletesebb jellemzését egy későbbi cikkben írom le).

A fantasy világ legfőbb helyszíne egy erdő, esetleg tisztás. Jellemző vallása a természetimádás, a földanya tisztelete (itt most nem beszélünk az úgynevezett “dark-fantasy”-ról, ez egy kicsit lentebb lesz megemlítve). Főhőse egy vándorló, s jóakaratú, furfangos lény, aki meg akarja menteni a világot, melyet elkezdett meghódítani a rossz. A hős maga köré barátokat gyűjt, akik szintén olyan sorsúak, mint Ő, s hasonló ügyért harcolnak.

A fantasyk-ból kihagyhatatlanok az óriási csatajelenetek, melyek nélkül talán nem is lenne fantasy a fantasyJ . S hogy végül ki fog győzni? A legtöbb fantasy “happy end”-re végződik, de persze itt is vannak tragédiák, melyekben a főhős a jobb ügyért hal meg végül.

A fantasy világ és a görögök mítoszai között rengeteg a párhuzam – isteni erejű lények, mitologikus alakok szerepelnek benne, olyan állatokat ismerhetünk meg, melyet a való életben (állítólag J ) nem léteznek. Ilyenek az “egyszarvú lovak”, az unikornisok, vagy a szintén a lovakhoz hasonló, szárnyas lények, a pegazusok.

Rengeteg játék is fantasy világban játszódik – ilyen például a nagysikerű Heroes, vagy az Interneten játszható Thrillion Kincsei (www.thrillion.hu). A legtöbb fantasy világnak “egyedi” a környezete, s a története is, mégis sok közöttük a párhuzam. Gyakran fellelhetők bennünk a varázslólények is (Heroes - “járkáló fa”), vagy mágikus tárgyak (Thrillion Kincsei - Thrillioni áldás).

Az ún. “dark-fantasy” nevezhető talán a “fantasy sötét testvérének” is. Talán nem is gondolnánk, de rengeteg “dark-fantasy” filmet ismerünk! Gondoljunk csak bele! Talán nincs is olyan, aki ne hallott volna az “Interjú a Vámpírral” című filmről, vagy a “Kárhozottak Királynőjé”-ről. Igen, ez mind a két film dark-fantasy. S hogy miért? Vagy mi a különbség a dark-, és a “sima” fantasy között?

A legegyszerűbb úgy megértenünk, ha tudjuk az angol “dark” szó jelentését – avagy “sötét”, de mostanában inkább a “komor” jelentést vette fel magának, illetve egy szubkultúra neve is (erről most nem kívánnék beszélni, hisz nem ez az irományom témája).

A dark-fantasy-k szereplői általában vámpírok, drowl-ok (darkelfek), vagy egyéb “gonosz”, “dárk” lény. Ez a világ főleg a filmiparban hódít, bár kétségtelen, hogy ilyen világban sok könyv játszódik (az előbb már említett filmek könyv változata, vagy Darren Shan Vámpír-regényei).

A következő világot jogosan nevezhetjük a fantasy szinte tökéletes ellentétének – a sci-fi-kben már nem találkozhatunk “földanya egyetlen gyermekével” sem. A sci-fi-k a jövőt vetítik elénk, melyek hemzsegnek a robotoktól. Ezek a robotok, már nem olyanok, melyekkel még manapság találkozhatunk a fogorvosnál, vagy a számítástechnika teremben.

Az érdekesség az, hogy az író elméje szabadon játszhat el a jövővel, bár a mára már érvényes “A robotika három törvényét” mindenképp be kell tartania. Ezek pedig a következők:

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az Első Törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az Első vagy Második Törvény bármelyikének előírásaiba.

Ezek a törvények valóban léteznek napjainkban – ez érthető, ha csak Japán fejlődését nézzük robotikailag.

Ha kinyitjuk Asimov író valamely könyvét, akkor kétségtelen, hogy az első oldalak valamelyikén szembetaláljuk magunkat az előbb már említett 3 törvénnyel.

Sok sci-fi helyezi a robotok lázadását ezzel a három törvénnyel szemben, vagy a három törvény valamelyikének megszegését tárgyába. Ha most filmekre gondolunk, akkor érdemes az Animátrix-ra gondolnunk, amely a Mátrix “előtörténetét” meséli el. Nem kívánom most a több kisfilmből álló DVD elemzését leírni, akit érdekel, annak ajánlom, vannak benne érdekes dolgok!

Természetesen ez a világ sem hagyhatta el a játékok birodalmát – s talán ebben a világban játszódó “game”-ek a legkedveltebbek is. Sok sci-fi-vel kapcsolatos dolog kapott a nevébe egy “Galaktica” szót – ilyen a kártyajáték is, a “Káosz Galaktica” vagy a mostanában újraéledő újság a “Galaktica” is. A szóválasztás nem véletlen – sok sci-fi szerint a jövőkép egyértelmű – a világűr meghódítása.

 

 

A cikk a www.narniakronikai.ro oldal számára íródott.

 

 

E-mail címem: manson1200@citromail.hu

"So you go round and round
another live another wound
from death to birth, from birth to death
No time to waste, no time to rest
So you go round and round
another live another wound
and when you finally touch the light
they send you back into the night"

(Deine Lakaien - Reincarnation)

 

"Könnyek, könnyek,
Egyre csak jönnek...
Ki állítja meg őket?
Övék már a Győzelem..."


"There is no peace in heaven
There is no peace on earth
There is no love in heaven
There is no love on earth
There is no faith in heaven
There is no faith on earth
There is no hope in heaven
There is no hope on earth"

(Deine Lakaien - Reincarnation)

 

Linkek
 
minibannercserék

  
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az idő felénk
The WeatherPixie
 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints